Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 21 Kasım 2018, 09:59
Okunma: 859 Kez Görüntülendi



Karabağlar’da Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Çalıştayı

 

Karabağlar Belediyesi, 19 Kasım “Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü” ve 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olması nedeniyle önemli bir etkinliğe imza attı. Son dönemde artan istismar vakaları nedeniyle kamu kurum ve kuruluşları olarak önlem almak, konuya dikkat çekmek için belediye tarafından “Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Çalıştayı” düzenlendi.

 

Belediye Ana Hizmet Binası Muzaffer İzgü Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık, akademisyenler, İzmir’de bu konu üzerinde görev yapan 35’e yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi, meclis üyeleri ile çok sayıda kadın izleyici katıldı.

Cinsel taciz olayları yüzde 90 oranında arttı

Etkinlikte konuşan Başkan Muhittin Selvitopu, son dönemin en önemli konularından birisinin çocuk istismarı olduğu belirterek, bu haberleri önlemenin temel yolunun eğitimden geçtiğini söyledi. Bu çalıştayın amacının gelecek kuşaklara yönelik bir bilgilendirme çalıştayı olacağının altını çizen Başkan Selvitopu, “Çocuk istismarı dünyada çok görülen bir durum. Dünyada 18 yaş altı 150 milyon kız ve 73 milyon erkek çocuk zorla cinsel şiddet olaylarına maruz kalıyor. Türkiye’de ise 2014-17 yılları arasında 7 bin 466 erkek çocuk, 51 bin kız çocuk cinsel istismara uğramıştır. 2016 yılında yapılan bir araştırmada ise cinsel taciz olayları yüzde 90 oranında artmıştır. Bu konunun yerel düzeyde de ele alınması son derece önemlidir. İl ve ilçe düzeylerinde sivil toplum kuruluşlarının, ailelerin katılımıyla gerçekleştirilen bu çalıştayın önemli sonuçlar doğuracağına inanıyorum.

Bunu çözmenin yolu eğitim, kültür ve sanattır

Son yıllarda yurt binalarında ve çocukların yoğun olduğu yerlerde bu taciz olaylarına çok rastlandığına dikkat çeken Selvitopu,  “Bunun derhal ve süratle önlenmesi gerekir. Çünkü çocuklar korumasızdır. Kendi iradelerine hakim olma sıkıntıları vardır. Onun için toplumun her kesimin hassasiyetle üzerine düşeni yapması gerekir. Bunun yolu eğitimdir, kültür ve sanattır. Bunları ihmal edersek bunları hep yaşarız. Bizler de Karabağlar Belediyesi olarak üzerimize düşeni en çabuk ve etkili bir biçimde yapmaya çalışıyoruz. Bugünkü toplantıda  kadınlarımız da çok fazla. Toplumda kadınlar bir soruna sahip çıkıyorsa mutlaka o sorun çözülecektir.” dedi.

 

Konuyla ilgili değerlendirme yaptılar

Selvitopu’nun konuşmasının ardından sırasıyla konuşmacı olarak sahneye çıkan Prof. Dr. Fatma Dilek Gözütok “Çocuk Hakları bağlamında çocuk ihmal ve istismarını”, Prof. Dr Cahide Aydın “Çocuk İstismarı ve Ruhsal Etkileri” ve Avukat Nilay Geylanlı Yorgancıoğlu da “Çocuk ihmali ve istismarının önlenmesi bakımından adli ve idari mercilere yasal başvuru” yollarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

 

Yapılan sunumların ardından katılımcılara plaketlerini Başkanvekili Alev Ağrı, Başkan Yardımcısı Y.Güven Güngörmüş ve Sosyal Yardım İşleri Müdürü Pelin Erda verdi.Etkinlik katılımcıların grup çalışması ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

Top