Hızlı Menü X

Arkaplan Rengi

Linklerin Altını Çiz

Linkleri Belirginleştir

Ayarları Sıfırla

Kapat

Tarih: 19 Ağustos 2021, 09:46
Okunma: 536 Kez Görüntülendi

17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenler Karabağlar’da anıldı.

 

‘Sallanacak vakit yok!’

 

17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenler Karabağlar’da anıldı. Karabağlar Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi ve Karabağlar Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Sallanacak vakit yok!” başlıklı etkinlikte, bir an önce depreme dayanıklı konutlar üretilmesi gerektiği vurgulandı.

Bahçelievler Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, eşi Fügen Selvitopu, İMO Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ve şube yöneticileri, Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Alev Ağrı ve konsey yürütme kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan İMO Şube Başkanı Ayatar, bugün sadece Marmara değil İzmir için de deprem riskinin söz konusu olduğunu vurgulayarak, “Depremleri yaşadıktan sonra yaraları sarma, enkazları kaldırma, yerlerine yeni bina yerleştirme başarılarıyla övünmeyi bırakmalıyız. Deprem öncesi yapılması gerekenler konusunda hala iyi değiliz. Mevcut yapıları yenilemek ve yenilerini de doğru yapıp denetlemek zorundayız. Bunun için mühendislik ve mimarlık hizmetlerine hak ettiği değerin verilmesi gerekiyor” dedi.

Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Ağrı da konuşmasında, binaların depreme hazırlıklı hale getirilmesi konusunda en büyük sorunun kaynak olduğunu hatırlatarak, “Bir tane evi olan emekli bir vatandaşımız, krediyle bu dönüşümü yapamaz. Bunun için desteğe ve doğru politikalara ihtiyacı var” diye konuştu.

 

‘Ders almıyoruz’

 

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da, bu tür afetler bir daha yaşanmayacak gibi davranıldığına dikkat çekerek, “Maalesef ders almıyoruz. 30 Ekim İzmir depremi bunu bir kez daha gösterdi. Birçok insanımız hayatını kaybetti. Onları da Marmara depreminde yaşamını yitirenler gibi rahmetle anıyoruz” dedi.

Doğaya saygılı davranarak sağlıklı ve sağlam konutların yapılmasının önemini vurgulayan Başkan Selvitopu, şöyle konuştu:

“Karabağlar Belediyesi olarak deprem konusuyla ilgili yıllardır önemli çalışmalar yürütüyoruz. Deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılacak işler var. Bizim temel görevlerimizden biri kentimizin planlamasını yapmak. Belediye olarak bütün planlarımızı revize ettik. Sadece düzgün bir kent dokusu değil depreme dayanıklı binaların üretilmesi yönüyle de tedbirlerimiz var. Deprem sonrasına ilişkin de AKUT’la çalışma yürütüyoruz. Tüm Ege Bölgesi’ne hitap eden AKUT merkezi Karabağlar’da bulunuyor. Özellikle çocuklarımızı depreme hazırlıklı hale getirmek için bu merkezde eğitimler veriliyor. Afetlere akılla, mantıkla, bilimle hazırlanmalıyız.”

Katılımcılar etkinlik öncesi İMO İzmir Şubesi tarafından parkta açılan “Depreme Duyarlılık” ve “30 Ekim İzmir Depremi” adlı fotoğraf sergisini gezdiler.

Program sonrasında da İMO İzmir Şubesi Şantiye Tozu Tiyatro Topluluğu, “Kargaşa” adlı oyunu sahneledi.

 

Top