Dünyada ve ülkemizdeki hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus oranın artışı ve refah seviyesinin yükselmesi ile atık üretiminin arttığı da görülmektedir. Bu atıkların çevreye zarar vermeden geri kazanımı ya da bertaraf edilmesi başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere aynı zamanda ekonomiyi de yakından ilgilendirmektedir.
Gelecek nesillere yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için; kaynakların daha verimli kullanılması, israfın önlenmesi, oluşan atık miktarlarının azaltılması, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı ayrı toplanması ve geri kazanıma dönüştürülmesi amacıyla çalışmalar yapmaktayız.
AMBALAJ VE TEKSTİL ATIKLARININ TOPLANMASI
Karabağlar Belediyesi hizmet sınırları içerisinde oluşan ambalaj ve tekstil atıklarının toplanması için sahaya 131adet geri dönüşüm dış mekan konteynırları ve 90 adet cam konteyneri yerleştirilmiştir. Bu noktaların adreslerine CBS portalı üzerinden ulaşılır. Bu konteynerlerde biriken atıklar düzenli olarak İZDÖNÜŞÜM tarafından toplanarak kendi tesisine ulaştırılmaktadır.
Resim 1: Karışık Ambalaj Atık Kutusu
Resim 2: Cam Kumbara
BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN TOPLANMASI
Belediyemiz yetki sahasında bulunan evlerden, okul kantini, lokanta vb. noktalardan kaynaklanan kullanılmış kızartmalık yağların kanalizasyona dökülmesini önlemekte, kızartmalık yağların hanelerden toplanması için halkı bu konuda bilgilendirerek atık yağ toplama faaliyetlerini organize etmektedir. Bu amaçla tüm muhtarlıklara atık yağ toplama konteynerleri yerleştirilmiştir. Vatandaşlarımız evlerinde biriktirdikleri bitkisel atık yağları muhtarlıklara teslim edilebilir. (Destek için ALO ATIK HATTI: 414 80 89)
EVSEL ATIK İLAÇLARIN TOPLANMASI
Yalnızca hanelerden çıkan atık ilaçlar kabul edilir. Atık Getirme Merkezine getirilen atıklar bir tutanakla teslim alınır. ( Atık Getirme Merkezi Adres: Aşık Veysel Mah. 5911 Sok. No:4 Destek İçin: ALO ATIK Hattı: 4148089)
EVLERDEN KAYNAKLANAN ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK ATIKLARIN KABUL EDİLMESİ (E- atık)
Hanelerde oluşan elektrik ve elektronik atıklar; belediyemiz atık getirme merkezinde toplanmaktadır. Buraya getirilen atıklar bir tutanakla teslim alınır. (Atık Getirme Merkezi Adres: Aşık Veysel Mah. 5911 Sok. No:4, Destek için: ALO ATIK Hattı: 4148089)
Eski elektronik cihazlar genellikle, plastik, metal ve cam malzemeler içerir. Bazı elektronik cihazlarda kullanım alanına bağlı olarak, insan sağlığına zararlı maddeler de bulunabilir. Örneğin aydınlatma ekipmanları Civa (Hg) içerir, geri dönüşüm yerine çöpe atıldığında doğaya ve canlılara zarar verir. İşlevselliğini yitirmiş, istenmeyen veya kullanım ömrü tamamlanmış olan, elektrik ve elektronik atıkların içerdiği değerli maddeler geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılabilir.
Elektrik ve elektronik atıklar, günlük hayatta kullandığımız ve işlevselliğini kaybetmiş ya da kullanım ömrünü tamamlamış tüm elektronik cihazları kapsar. Bazen kullanım ömrünü tamamlamayan elektronik aletler de elektronik atık haline dönüşebilir. Elektrik ve elektronik atık olarak tanımlanan cihaz ve ekipmanlardan bazıları şu şekilde listelenebilir:
·Televizyonlar ve monitörler
·Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları (Bilgisayar, sabit ve mobil telefonlar vb.)
·Tüketici ekipmanları (Video kameralar, müzik enstrümanları vb.)
·Büyük ve küçük ev aletleri (Bulaşık, , elektrik süpürgesi, tost makinesi, saç kurutma makinesi, mutfak robotları, video kamera, matkap, testere, vb.)
·Faks ve fotokopi makinaları
·Oyuncaklar, eğlence ve spor aletleri (Video oyunları, jetonlu makineler vb)
·Kablolar
·Aydınlatma ekipmanları (Floresan, tasarruflu ampuller vb.)
·İzleme ve kontrol aletleri(Termostatlar, ısı ayarlayıcıları vb)
·Otomatlar(Para, içecek otomatları vb.)
·Tıbbi cihazlar (Tansiyon aleti vs.)
·CD ler
Resim 3: Ek 9 E-atıklar
ATIK PİLLERİN KABUL EDİLMESİ
Atık piller, Belediyemiz atık getirme merkezinde toplanmaktadır. Buraya getirilen atıklar bir tutanakla teslim alınır. ( Atık Getirme Merkezi Adres: Aşık Veysel Mah. 5911 Sok. No:4, Destek İçin: ALO ATIK Hattı: 4148089)